tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kahdestoista ratsastaja

Ib Michael
1993 suom. 1999
323 s./Nemo


Tarina alkaa eräänä kylmänä talviyönä 1800-luvun alun Tanskassa, kun Gomez-niminen espanjalainen palkkasoturi sytyttää vahingossa linnoituksen tuleen. Hänen ei auta muu kuin paeta yön pimeyteen ja toivoa pääsevänsä karkuun. Lihan himo osoittautuu kuitenkin vahvaksi kesken hektisen pakomatkan, ja Gomez vangitaan aatelisneidon raiskauksesta. Kahdestoista ratsastaja ei kuitenkaan kerro pelkästään espanjalaisesta häntäheikistä, vaan lukija pääsee kurkistamaan suvun vaiheisiin ennen ja jälkeen Gomezin elon.

Tuntuu, ettei kirjan juonesta voi paljastaa juuri mitään, niin paljon salaisuuksia ja yllättäviä käänteitä se pitää sisällään. Onnellisia loppuja ei juuri ole tarjolla, kun maailmalla myllää sodat ja vallankumoukset toisensa perään. Joskus henkilöhahmojen oma toiminta johtaa kurjiin oloihin ja surkeaan kuolemaan, välillä elämä vain johdattaa sankarit ja sankarittaret kohti onnetonta elämää. 

Kahdestoista ratsastaja on laadukas romaani, jonka kerronta on juuri niin tasokasta kuin sopii odottaakin yhdeltä Pohjoismaiden suosituimmalta kirjailijalta. Muistan Vaniljatytön tehneen minuun vaikutuksen vuosia sitten, ja trilogian toinen (itsenäinen) osa jatkaa samalla linjalla. Se on sanottava, etten oikein osannut tälläkään kertaa samaistua henkilöhahmoihin, joten ehkä sen takia Michaelin kirjat kuitenkin vaipuvat unholaan melko pian. On kuitenkin hieno tunne lukea yhden suvun henkilökaartiin ja heidän elämäntarinoihinsa. Tämän tyyppisissä tarinoissa historian havinan kuulee vahvana ja lukijan on pysähdyttävä hetkeksi pohtimaan mennyttä ja tulevaa.

Suosittelen In Michaeliin tutustumista, jos laadukkaat historialliset lukuromaanit kiinnostavat. Kirjailijan suomalainen kustantamohan on Nemo, mutta kirjat itsessään sopisivat minusta niin Keltaisen kuin Sinisenkin kirjaston kirjalistoille, tasokasta tavaraa siis. Moni on ehkä huomannut, että minulla on välillä tapana urputtaa siitä, etten löydä kotimaisen kirjallisuuden saralta mitään kiinnostavaa luettavaa. Missä esimerkiksi on Ib Michaelin ns. suomalainen vastine?

Ib Michael on saanut sukutrilogiastaan Tanskan Akatemian suurpalkinnon 1995.

Osallistun kirjalla Kirjalliseen maailmanvalloitukseen ja Ikkunat auki Eurooppaan -haasteeseen ja valloitan Tanskan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti